Ani pořádný pohan nejsem

O Velikonocích jsem toho už napsala dost, aby každý, kdo mě pečlivě čte (nikdo takový ale nejspíš není) věděl, že v zmrtvýchvstání jsem neuvěřila, leda že by J.K. omylem pohřbili za živa, v takové hrůzy z minulosti totiž věřím, a tak ani první neděli po prvním jarním úplňku nepentlím a z vajíček na zářivě modro či toxicky fialovo, s nedejbože nalepeným plastovým zajíčkem či kuřátkem,  je mi…mi vůbec velikonočně není.

Slovo pomlázka vyvolává ve mně pocity rozpačité, i když jsem z ní měla strach jen jednou na louce za potokem v Zákupech u České lípy, kde se pásly ovečky a beránci a jehňátka a taky husy.

Ale zato znám jednu plynovou pumpu v Dobrušce, kde někdo upletenou pomlázku zasadil do hlíny a ta pomlázka zakořenila a vyrostla z ní pletená vrba. Tak to je tedy něco!

Děti se ale radovat musí a zvyk nakonec nemusí být jen železná košile a tak zítra bude Aleš s dětmi řezat vrbové proutí a plést pomlázky a barvit čerstvá vejce červenou řepou a červeným zelím a žlutou kurkumou a cibulovými slupkami a špenátem a zdobit je včelím voskem, aby pondělní vesnická tradice nepřišla o svůj půvab a možná že i babička upeče bochánky s mandlemi a rozinkami.

Jen já svého beránka neupeču, protože jsem přišla o formu. A ani žádnou lahodnou nádivku nevytvořím, nenarazila jsem totiž ještě letos na žádnou mlaďoučkou kopřivu.

Advertisements

4 comments on “Ani pořádný pohan nejsem

  1. Mimo.ň napsal:

    Kopřivy spí pod šedosněhem. Některé dost možná i lehce provokativně chrápou…chceš-li vzor POHANSTVÍ, jsou ideální….

    • Mirka napsal:

      Kopřivami nádherně obrostla celá naše chalupa. Kdybych to uměla, mohla bych si během léta tkát na košilky.

      Ze sušeného zázraku si zrovna chystám čaj, když tedy ty čerstvé pořád ještě spí.

      Kopřiva má ze všech rostlin nejsilnější krev čistící účinky, a protože pomáhá tělu zbavovat se toxických látek a produktů metabolismu, je hlavní součástí všech bylinných detoxikačních směsí. Pročištění krve má blahodárný vliv nejen na vnitřní orgány, ale projeví se i na kvalitě a čistotě pokožky. Kopřiva působí příznivě při onemocnění jater, žlučníku, ledvin a močových cest. Je silně močopudná a pomáhá při odstraňování ledvinových a močových kamenů. Čistí celý trávicí trakt a povzbuzuje činnost střev. Díky vysokému obsahu železa stimuluje krvetvorbu v kostní dřeni, a je tak vhodná jako podpora léčby chudokrevnosti a při velkých ztrátách krve. Vzhledem ke schopnosti snižovat hladinu krevního cukru je kopřiva vhodným podpůrným prostředkem při cukrovce. V poslední době bylo také prokázáno, že má své uplatnění při léčbě alergií. Již od starého Řecka a Říma se používá při léčbě kloubních onemocnění, konkrétně artritidy, revmatismu a dny, a to pro její protizánětlivé a hojivé působení a schopnosti odstraňovat toxické látky z těla. Šlehání kopřivami bylo již tehdy uznávaným způsobem léčby nemocí pohybového aparátu. Tato místně dráždící terapie má své opodstatnění, jelikož popálením kůže zčervená a zduří, což vede k prokrvení tkáně a k odplavení metabolických usazenin a zánětlivých látek.

      Nejen šlehání kopřivami, ale i vnější užívání kopřivových odvarů má svou dlouholetou tradici. Proti lupům a vypadávání vlasů se smíchá 1/2 litru kopřivového odvaru se 1/4 litrem octa. Touto směsí se oplachují umyté vlasy, které jsou pak mimo jiné viditelně lesklejší a získají na pružnosti. Na masírování hlavové pokožky se používá alkoholový výluh získaný z rozemletých listů kopřivy a lichořeřišnice. Pravděpodobně nejoblíbenější je ale popíjení kopřivového odvaru. Vzhledem k velmi silným účinkům se nedoporučuje vypít více než 5 šálků (tedy asi 1 litr) kopřivového čaje denně, protože by mohlo dojít k předávkování. Kopřivový čaj však není jenom mimořádně léčivý, ale připravený z mladých jarních světlezelených kopřiv i mimořádně dobrý.

      Mezi účinné látky, které se v kopřivě nacházejí, patří v první řadě chlorofyl, kyselina křemičitá, organická kyselina mravenčí, řada vitamínů (B2, B6, K, E a C) a minerálních látek (Ca, Fe, Mg, P).

      Význam chlorofylu v lidské výživě není prozatím dostatečně doceněn, i když se ví, že je to látka, která podporuje celkovou regeneraci organismu, jelikož působí tonizačně a povzbudivě na metabolismus. Příznivě ovlivňuje tvorbu krve a díky schopnosti neutralizovat volné radikály zpomaluje stárnutí organismu. Chlorofyl má protizánětlivé účinky, urychluje růst a hojení tkání a podporuje imunitní systém. Právě kopřiva je v rostlinné říši jedním z nejbohatších zdrojů zeleného rostlinného barviva chlorofylu. Chlorofyl z kopřivy využijete nejvíce, připravíte-li si tzv. zelený nápoj rozmixujte hrst mladých čerstvých kopřiv spolu s hrstí jitrocele v 1/2 litru převařené zchladlé vody a ihned pijte. Tento zdravý koktejl posílí obranyschopnost a vzpruží zimou vyčerpané tělo.

      V kopřivě je také vedle chlorofylu přítomno velké množství kyseliny ortokřemičité, která je důležitým zdrojem biologicky dobře dostupného křemíku. Křemík je pro fungování lidského organismu velmi významný prvek, neboť je součástí celé řady enzymů a významně se podílí na tvorbě a obnově kolagenových a elastinových vláken, které jsou součástí všech pojivových tkání (kost, chrupavka, kůže) a zajišťuje jejich pružnost a pevnost. Především pro tvorbu kolagenu v kloubních chrupavkách je přítomnost křemíku naprosto nezbytná. Tento prvek také urychluje hojení zlomenin a podílí se na uchování kostní hustoty, jelikož podporuje ukládání vápníku v kostech. Preventivně tak působí proti osteoporóze a je důležitým faktorem při vývoji pohybového ústrojí dětského organismu. Mimo to výrazně zlepšuje kvalitu a pružnost cév a pokožky, zamezuje tvorbě vrásek a má protizánětlivé účinky.

      http://bylinky-sila.webnode.cz/bylinky/kopriva/

  2. Mirka napsal:

    Z kopřiv jde všechno.

    Kopřivové víno:

    Potřebujeme 2.25 l natě s listy, jeden citrón, zázvorový oddenek, 1.5 kg cukru, jeden šálek čaje, kvasinky a živnou sůl. Nať omyjeme a odstraníme stonky. Vložíme do hrnce a přidáme zázvor, kůru a šťávu z citrónu. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi půl hodiny. Scedíme do demižonu. V trošce horké vody rozpustíme cukr, přidáme studený čaj a přilijeme do demižonu. Doplníme studenou vodou. Jakmile je tekutina vlažná, přidáme kvasinky a živnou sůl. Promícháme a necháme týden stát na teplém místě. Poté kapalinu slijeme do čistého demižonu, opatříme vzduchovým uzávěrem a necháme fermentovat. Po skončení fermentace stočíme do demižonu a necháme víno vyčeřit. Poté je slijeme do lahví a necháme alespoň půl roku uležet.

    Kopřivové pivo:

    1 kg dobře umytých mladých kopřiv
    4,5 l vody
    kořen pampelišky
    ½ lžičky kyseliny citrónové
    asi 15 g strouhaného zázvoru
    0,5 kg cukru
    kvasnice

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s